METHODIEK

Tijdens ‘Equine Assisted Coaching’ bied ik opdrachten en situaties aan in de paardenbak, die aansluiten bij jou en je coachvraag. Daar ga je mee aan de slag en daar gaan we samen uitgebreid naar kijken en op reflecteren. Niet zweverig of abracadabra.

Hoe helpen paarden dan bij het oplossen van jouw vraagstukken? Tijdens de omgang met paarden komen automatisch allerlei zaken aan de orde: non-verbale communicatie, assertiviteit, creativiteit, probleemoplossend vermogen, leiderschap, verantwoordelijkheid, samenwerking, relaties en vertrouwen. En ik laat je meer ervaren en experimenteren, dan dat we blijven ‘praten over’. Want dat blijft hangen: Als jij zelf ondervindt wat jouw impact is op het paard, de situatie en jezelf. Vind uit wat voor jou werkt.

Doordat wij mensen – bewust en onbewust – vaste patronen en gewoontes hebben in ons doen en laten, komen deze ook geheid in de paardenbak naar voren. Zo kunnen we een slag slaan tussen de activiteit met het paard en situaties in het dagelijks leven. Je hebt er dus direct iets aan. Hoe ga je om met dingen die in de sessie gebeuren? Hoe ga je om met de ander, het paard? Hoe gaat hij om met jou? Wat doet hij en wat doet dat met jou? Hoe pak je iets onbekends aan? Wat gebeurd er bij jou als iets niet lukt, of als iets niet duidelijk is? Welke drempel moet je over, en hoe ziet dat er voor jou uit? Het gaat uiteraard niet alleen om wat je doet, maar ook om wat je ervaart, voelt en denkt.

Als coach help ik je dus om de ervaring bewust te krijgen. Om tot inzichten, gevoelens en emoties te komen die nog onbewust waren.

De paarden doen dat ook, en zelfs beter. Ze reageren altijd en direct, maar zonder oordeel. Op jou echte ik. Voor hen kan je geen masker ophouden, daar prikken ze zo doorheen. Dat maakt ze fantastische coaches!

De nadruk ligt dus op veel ervaren in plaats van praten, want dat blijft hangen. Je kunt naar hartenlust experimenteren met nieuw/ander gedrag of gevoel. Een keuze die je te maken hebt onder de loep nemen. Of stemmetjes in je hoofd uitvergroten. De paarden zullen direct reageren op verandering en je oordeelloze feedback geven.

Equine Assisted Coaching gaat ervan uit dat jij de oplossing voor jouw vraag of probleem zelf in je hebt. Die vraag of dat probleem zijn tenslotte ook bij jou ontstaan. Ik geef jou geen kant en klaar advies of een oplossing. Ook ‘vertaal’ ik het gedrag van het paard niet.  Ik ondersteun en begeleid jou, en geef objectieve observaties terug. Door het herhalende ervaren, reflecteren en experimenteren  gaan we samen op onderzoek uit naar wat past bij en werkt voor jou.

PRAKTISCH

Hoewel de naam anders doet vermoeden, hoef je geen ervaring met paarden te hebben voor deze vorm van coaching… je hoeft paarden niet eens leuk te vinden! Ook angst voor paarden hoeft geen reden te zijn om paardencoaching links te laten liggen. Geef het wel even van te voren aan.

De activiteiten met de paarden vinden buiten plaats. Kleding en schoenen/laarzen passend bij de weersomstandigheden zijn dus aan te bevelen. Dichte schoenen zijn verplicht. Tijdens het coachen blijf je met beide benen op de grond, je gaat dus nooit òp het paard.

De duur van een sessie is anderhalf tot twee uur, inclusief voor- en nabespreking. Ik stuur je ruim voor aanvang van je eerste sessie alle informatie die je nodig hebt.

PROFESSIONALITEIT

Doordat ik ben aangesloten bij het Kwaliteitsregister voor de Equine Assisted Coach (KREAC) en het CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten) ben je verzekerd van een coach die gecertificeerd is, professioneel en integer werkt en zich regelmatig bijschoolt.

Ik werk volgens een beroepsprofiel en ethische code. Ook is er een klachtenregeling verbonden aan het KREAC/CAT lidmaatschap. Voor alle informatie, kijk op de de KREAC website of lees meer op de pagina ‘over mij‘.

Persoonlijke begeleiding speelt zich af in een breed en grijs gebied, lopend van coaching via counseling en (psycho)therapie naar psychiatrie.

Algemeen kan gezegd worden dat equine assisted coaching op ieder punt van deze schaal kan worden ingezet. Paarden zijn met dit alles namelijk helemaal niet bezig, ze reageren gewoon altijd op wat zich in het hier en nu laat zien en de begeleider kan zich altijd aanpassen aan dat wat nodig is. De kennis en ervaring van de begeleider (coach of therapeut) bepaalt de mogelijkheden.
Dit betekent in mijn praktijk dat ik me richt op het coachen van (jong) volwassenen, individueel of in groepsverband, en ook dat ik coaching aan kan bieden ter ondersteuning van lopende therapie of begeleiding.

NOG MEER WETEN?

Dan heb ik nog wat links voor je, zodat je meteen door kunt met lezen.
En heb je nog vragen? Neem contact met me op, ik beantwoord ze graag.

Wetenschappelijke onderzoeken vind je hier.
Een uitgebreide omschrijving van de methode is hier te vinden.
Waarom paarden nou precies zo geschikt zijn om je te helpen lees je hier.